kds

Verdergaan

Verdergaan

Bij verlies vragen veel mensen zich af: ‘Waarom overkomt mij dit?’, ‘Wat is de zin van dit gemis?’ en: ‘Wat is nog de zin van mijn leven?’ Het zijn vragen die voortkomen uit de behoefte van mensen om betekenis te geven aan een ingrijpende levensgebeurtenis zoals een verlies.

Zoektocht naar betekenis

Aan het verlies zelf valt niets te doen. Een belangrijk onderdeel van het rouwen is dat je er een reden, oorzaak of verklaring voor kunt vinden. Soms kun je ook iets positiefs zien in het verlies. Het kan je houvast bieden en je helpen bij het aanpassen aan het leven zonder de ander.

Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn na het verlies van een dierbare. Je gaat op zoek naar een leven zonder de ander. Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Net als je denkt dat het weer wat beter gaat, gaat het ineens weer minder. Zo kunnen er schommelingen blijven. Het leven gaat door en daarbij zal je dierbare een onderdeel blijven uitmaken van je ‘nieuwe’ leven.

Aan de slag met Verdergaan >>

Hoe nu verder?

Je leven met het verlies van je dierbare gaat door. Hoe kun je jezelf daarbij verder helpen? Daarover lees je in het laatste onderdeel van de module. Aan het einde kun je opnieuw de vragenlijst uit het begin van de module invullen. Zo kun je zien of er in de tussentijd wat veranderd is.

Aan de slag met Hoe nu verder? >>


Wil je de hele zelfhulpmodule vanaf het startpunt volgen omdat je graag op verschillende onderdelen wil werken aan je rouwproces? Dat kan natuurlijk ook: start de zelfhulpmodule. Of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.