Steun

Steun

Rouwen doe je nooit alleen. Familieleden, vrienden, collega’s of buren reageren op je verlies. Met praktische hulp, een luisterend oor en soms ook met goedbedoelde, maar niet altijd passende adviezen.

De omgeving

Als rouwende zul je om je heen opvattingen horen over wat goed is om te doen. Een veel gehoorde opvatting is dat het goed is om je emoties zoveel mogelijk toe te laten. Een andere bekende mening is dat je de tijd mag nemen om te rouwen, maar dat je daarna je dierbare moet loslaten. Sommige opvattingen of reacties helpen jou, andere niet. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag welke reacties jij graag zou willen ontvangen en wat jij kunt doen om te bevorderen dat jij deze reacties daadwerkelijk ontvangt. De oefeningen in de module helpen je hierbij. Want elke rouwende heeft behoefte aan steun en troost vanuit zijn omgeving.

Aan de slag met De omgeving >>

Zorgen voor jezelf

Rouwen vergt veel van je, zowel lichamelijk als geestelijk. Juist in een periode van rouw is het daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent dat je voldoende rust neemt, gezond eet en drinkt en regelmatig beweegt. Maar ook dat je de tijd neemt om te ontspannen. Dit vormt de basis van een gezonde leefstijl. Hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen? In de module kun je nagaan in hoeverre je op dit moment goed voor jezelf zorgt en bespreken we tips zodat je een idee krijgt van wat je kunt verbeteren.

Aan de slag Zorgen voor jezelf >>