Omgaan met verlies

Omgaan met verlies

Ieder mens maakt in zijn leven het verlies van een dierbare mee: een partner, een ouder, een broer, een zus of een kind. Soms komt een verlies heel onverwacht, soms komt het na een periode van ziekte. Hoe de omstandigheden ook zijn, de kern van het verwerken van een verlies is hetzelfde.

Hoe rouw jij?

Rouwen is het geven van je eigen antwoord op het verlies van een dierbare. Je probeert je aan te passen aan de nieuwe situatie: aan het leven zonder de ander. Als je een ingrijpend verlies meemaakt gaat er van alles door je heen. Je vraagt je af wat jou overkomt en welke reactie normaal is. Dan is het goed om te weten, dat je ervaringen nooit vreemd of gek zijn. Er is niet één goede manier van rouwen. Ieder rouwt op zijn eigen manier. Het is wel goed om stil te staan bij wat jouw manier is. In de module kun je nagaan welke lichamelijke reacties, gedachten, gevoelens en gedragingen jij hebt. Als je dat weet, kun je bekijken welke reacties jou helpen en welke je belemmeren bij het verwerken van het verlies.

Aan de slag met Hoe rouw jij? >>

Mijn verhaal

Je wereld staat op zijn kop als je een ingrijpend verlies meemaakt. Ieder rouwproces is uniek. Het vertellen of opschrijven van jouw verhaal kan je lucht geven en inzicht geven in je eigen manier van rouwen. Je kunt de verhalen van andere rouwenden beluisteren in de verschillende onderdelen van deze module. Daarnaast is er een oefening waarbij je stil staat bij jouw eigen verhaal, het verlies van jouw dierbare en hoe jij daar mee omgaat.

Aan de slag met Mijn verhaal >>