Archive

 1. Wat is rouw?

  Reacties uitgeschakeld voor Wat is rouw?

  Als er iemand overlijdt die je dierbaar is ben je in de rouw. Rouw is het antwoord dat je geeft op het verlies van die dierbare. Je hebt je aan hem of haar gehecht en nu moet je leren leven met het gemis.

  Rouwen is gevoelens verwerken en gedachten bewerken, met momenten van bezig zijn met het verlies en met momenten van afleiding en doorgaan met je leven, het leven zonder je dierbare. Geen twee mensen rouwen hetzelfde. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Elk rouwproces is uniek in hoe het verloopt, hoe lang het duurt en hoe intens het is.

 2. Is het vreemd dat ik blijf praten tegen mijn overleden dierbare?

  Reacties uitgeschakeld voor Is het vreemd dat ik blijf praten tegen mijn overleden dierbare?

  Nee, veel mensen vinden het prettig om tegen een overledene te praten.

  Je hoeft je niet te schamen hiervoor. Iedereen heeft zijn eigen manier om met het overlijden van een dierbare om te gaan.

 3. Gaan mannen en vrouwen verschillend met rouw om?

  Reacties uitgeschakeld voor Gaan mannen en vrouwen verschillend met rouw om?

  Ja, het is bekend dat mannen en vrouwen over het algemeen anders omgaan met rouwgevoelens.

  Mannen uiten hun gevoelens meer door iets te gaan ondernemen, terwijl vrouwen meer behoefte hebben om het verdriet te delen en erover te praten. Het is belangrijk dat je van elkaar accepteert dat je er verschillend mee omgaat. Probeer dit wel met elkaar te delen zodat je misschien ook van elkaar kunt leren.

 4. Is het goed om weer aan het werk te gaan?

  Reacties uitgeschakeld voor Is het goed om weer aan het werk te gaan?

  Ja, weer aan het werk gaan, kan afleiding bieden na het verlies van een dierbare. De gevoelens en gedachten kun je helaas niet uitschakelen op je werk. Rouwen vergt veel van je waardoor je werkzaamheden wellicht minder snel gaan of te zwaar voor je zijn. Bespreek met je werkgever en eventueel met een arbo-arts of bedrijfsmaatschappelijk werker wat je aankunt in je werk.

 5. Hoe komt het dat ik me zo eenzaam voel, terwijl ik zo veel lieve mensen om me heen heb?

  Reacties uitgeschakeld voor Hoe komt het dat ik me zo eenzaam voel, terwijl ik zo veel lieve mensen om me heen heb?

  Sommige mensen voelen zich ontzettend eenzaam als hun partner overleden is, ondanks dat er veel mensen in hun omgeving zijn die steun kunnen geven en met wie ze dingen kunnen ondernemen.

  Zo’n gevoel van eenzaamheid is niet zo gek. Met een partner heb je een heel leven gedeeld, waardoor er veel momenten in het dagelijks leven zijn waarop je diegene mist. Steun van mensen om je heen is prettig, maar het neemt die momenten van gemis niet weg. Het is belangrijk om je eigen weg te vinden in het leven zonder die ander.

 6. Duurt het rouwproces bij iedereen ongeveer even lang?

  Reacties uitgeschakeld voor Duurt het rouwproces bij iedereen ongeveer even lang?

  Nee, het rouwproces duurt niet voor iedereen even lang.

  Hoe lang het duurt en hoe zwaar het is, is voor iedereen anders. Rouwen is een zoektocht naar het leven zonder de fysieke aanwezigheid van je dierbare. Ook al is hij of zij overleden, je dierbare zal altijd onderdeel van je leven blijven uitmaken. Daarom is het ook niet gek als je na enkele jaren nog verdriet voelt. Meestal merken mensen wel dat de scherpe kantjes er in de loop van de tijd af.

 7. Horen depressieve gevoelens bij het rouwproces?

  Reacties uitgeschakeld voor Horen depressieve gevoelens bij het rouwproces?

  Ja, Het verlies van een dierbare is heftig en kan depressieve gevoelens oproepen. Het is niet te zeggen wanneer iemand daarvoor deskundige hulp moet zoeken. Het is belangrijk dat je doet waar jij je prettig bij voelt. Je kunt deze module volgen, wellicht dat je hierdoor op weg geholpen wordt. Heb je vragen? Stel deze dan aan je zorgverlener.

 8. Is het normaal dat ik mijn verdriet wil delen met lotgenoten?

  Reacties uitgeschakeld voor Is het normaal dat ik mijn verdriet wil delen met lotgenoten?

  Ja, het komt regelmatig voor dat mensen in rouw behoefte hebben aan contacten met lotgenoten.
  Het zou kunnen dat mensen in je omgeving  je niet begrijpen nu je geliefde is overleden. Er bestaan verschillende vormen van lotgenotencontact, bijvoorbeeld op internet of door deel te nemen aan een gespreksgroep. Het ontmoeten of spreken met lotgenoten blijkt voor veel mensen het verdriet te verlichten.

 9. Kunnen rouwreacties toenemen na verloop van tijd?

  Reacties uitgeschakeld voor Kunnen rouwreacties toenemen na verloop van tijd?

  Ja, rouwreacties kunnen toenemen na een bepaalde tijd. Dat komt bij veel mensen voor.
  Vaak ben je in de periode direct na het overlijden vooral bezig met overleven en dringt het gemis pas echt door als het leven weer verdergaat. Het is goed om de tijd te nemen om het verlies te verwerken. Praten over je verlies met mensen om je heen of met lotgenoten kan helpen.